logo

•• Uchovávanie potravín ••

Plesne, zápach či iné znehodnotenie potravín nepotešia v žiadnej chladničke či komore. Na to, aby k takýmto situáciám v domácnosti nedochádzalo, pritom netreba až tak veľa.

Pri žiadnej potravine nemôže byť na škodu, ak je uchovávaná v chlade (ale nie vždy v mraze) a bez prístupu svetla. Zvýšená teplota podporuje nežiaduce chemické reakcie (zmena farby, horkosť a.i.) a predovšetkým podporuje nežiaduce množenie mikroorganizmov. Preto je potrebné predovšetkým potraviny živočíšneho pôvodu (mäso, mlieko, vajcia a výrobky z nich) uchovávať pri chladiarenských teplotách. Napríklad ale pri ovocí, zelenine alebo zemiakoch môže príliš nízka teplota spôsobiť ich poškodenie.

Vhodným spôsom musí byť zabránené prístupu škodcov, potravina musí byť zabalená tak, aby nebola kontaminovaná mikroorganizmami z okolia a musí byť umiestnená tak, aby nedochádzalo k vzájomnému ovplyvňovaniu (vôňa – pach, vlhkosť).

Pri balených potravinách, kde sú pre zachovanie nezávadnosti a akosti potrebné určité podmienky, sú tieto podmienky uvedené na obale. Zvlášť dôležité je doržiavanie teplôt pri chladených a mrazených potravinách.

Zvýšená vlhkosť môže spôsobovať rýchlejšie množenie mikroorganizmov (predovšetkým piesní) na povrchu, obzvlášť na čerstvých potravinách s vyšším obsahom vody. Tiež môže spôsobovať hrudkovatenie alebo spekanie sypkých výrobkov, napr. múky, cukru, soli a.i.

Prístup vzduchu môže vyvolávať nežiadúcu oxidáciu vzdušným kyslíkom (žltnutie tukov, zmena farby, strata vitamínov). Naopak, napr. pre uchovávanie čerstvého ovocia a zeleniny, trvanlivých salámova pod. je určitá miera vetrania žiaduca. Pokiaľ ide o rast mikroorganizmov, niekedy je kyslík podmienkou rastu (aerobné organizmy), niektoré mikroorganizmy sa rozvýjajú bez prístupu vzduchu (anaerobné mikroorganizmy).

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...